Als u deze email niet kan lezen,klik hier
Version française
Novartis /Partner in health Newsletter
SEPTEMBER 2019
 
Un plan natioanl pour l'insuffisance cardiaque
Een nationaal plan voor hartfalen
Eén op de vijf Belgen zal tijdens zijn leven af te rekenen krijgen met hartfalen. Het aantal ziekenhuisopnamen is groot, en sommige zouden vermeden kunnen worden. Dat veronderstelt de veralgemening van een coherent zorgtraject waarin ook een rol is weggelegd voor verpleegkundigen als zorgverleners van de eerste linie.

In België lijden momenteel ongeveer 250.000 mensen aan hartfalen (HF). Naarmate de bevolking vergrijst, zal dit aantal naar verwachting in 20 jaar tijd verdubbelen. De directe kosten van deze pathologie bedragen ongeveer 300 miljoen euro per jaar, waarvan 60% naar ziekenhuisopnames gaat. België heeft echter nog steeds geen coherente strategie uitgewerkt om een goede opvolging van de patiënten te garanderen...

 Lees het volledige dossier
  sep
Les hospitalisations liées aux erreurs médicamenteuses
Ziekenhuisopnames na medicatiefouten
Een groot aantal opnames in het ziekenhuis is te wijten aan geneesmiddelengebruik, vooral bij ouderen. Meer dan twee derde van deze hospitalisaties kan echter vermeden worden. Hoe? Dat zochten we uit.

Zelfmedicatie, onderdosering of overdosering, wisselwerkingen, geneesmiddelenallergie, bijwerkingen, ... Vaak zijn medicijnen de oorzaak van een ziekenhuisopname.

 Lees het volledige dossier
 sep
Opnieuw aan de slag na kanker …
Opnieuw aan de slag na kanker...
De vzw ‘Work&Cancer’ biedt ondersteuning aan patiënten die weer aan het werk gaan, en daarnaast ook aan mantelzorgers en bedrijven. We hadden een gesprek met Magali Mertens de Wilmars, oprichter en algemeen secretaris van 'Work&Cancer'.

Wat zijn de meest voorkomende problemen die patiënten ondervinden wanneer ze na de behandeling weer aan het werk gaan?

Magali Mertens de Wilmars: “De patiënt maakt zich vaak veel zorgen en is bang. Bang om de taken niet meer aan te kunnen. Bang om teleur te stellen. Bang om verantwoordelijkheden te verliezen als hij te veel over zijn problemen vertelt.

In remissie zijn betekent immers niet dat je klaar bent met kanker! Bepaalde bijwerkingen kunnen weken, maanden of zelfs jaren na het einde van de behandeling aanhouden of optreden: vermoeidheid, geheugenverlies enz.

 Lees het volledige dossier
 
MIGRAINE
8 actiepunten tegen migraine
8 points d'action contre la migraine

Naar schatting heeft bijna 15% van de bevolking last van migraine. In Europa worden de totale kosten van deze neurologische aandoening, die een ware handicap vormt, op meer dan 27 miljard euro per jaar geschat. Toch zijn de overheid en de beroepswereld nog steeds weinig vertrouwd met migraine. Patiënten, mantelzorgers en gezondheidswerkers blijven grotendeels op hun honger zitten. Het onafhankelijke multidisciplinaire platform #Move4Migraine heeft daarom 8 actiepunten uitgewerkt om de impact van migraine te verminderen en de levenskwaliteit van de patiënten te verbeteren. Meer informatie op www.move4migraine.be

BORSTKANKER
Een Europees 'Breast Manifesto'
Un « Breast Manifesto » européen

In Europa zal een op de acht vrouwen in de loop van haar leven borstkanker krijgen. Niet alle lidstaten bieden een even hoogwaardige zorgverlening aan. Er bestaan zelfs grote verschillen. Vandaar het initiatief ‘Transforming Breast Cancer Together’, dat onlangs een manifest richtte aan de Europese commissarissen en de leden van het Europees Parlement. Daarin formuleert het 3 eisen:

  1. Zorgen voor screening, diagnose en vroegtijdige behandeling van borstkanker.
  2. De professionele re-integratie van patiënten en overlevenden bevorderen.
  3. Het verzamelen van gegevens over borstkanker en de ontwikkeling van innovatieve gezondheidstechnologieën bevorderen.

NIEUWE TECHNOLOGIE
Ken je Mijngezondheid al?
Connaissez-vous Masanté ?
Mijngezondheid is het officiële online portaal dat allerlei persoonlijke gegevens en algemene informatie over onze gezondheid centraliseert. Als je eenmaal geregistreerd en ingelogd bent, kun je een samenvatting van je medisch dossier bekijken, naast testresultaten, je medicatieschema, wilsverklaringen (bijvoorbeeld voor orgaandonatie), terugbetalingen van het ziekenfonds enz. Mijngezondheid bevat ook een lijst van door de overheid gevalideerde gezondheidsapps, betrouwbare informatie over gezondheid, ziekte en preventie, en nuttige contacten: patiëntenverenigingen, artsen en apothekers met wachtdienst enz.


© all rights Novartis NV 2019 - Privacy policy - Contact : michele.de_munck@novartis.com - BE1909731547. - Uw gegevens te updaten hier


Als u deze nieuwsbrief niet meer wil ontvangen, klik danklik hier